Sega sirapskakor

publicerat i Mat och Bak;
Sirapskakor/kolakakor som bara smälter i munnen och är sådär perfekt sega. Här kommer det absolut bästa receptet. Baka och njuuuut!

100 gram rumstempurerat smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör och socker.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen.
Till sist rör du ner sirapen.
Knåda till en deg.
Dela degen i 2-3 delar. Rulla ut dem till längder. 
Platta med en gaffel på ytan. 
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 10 minuter. När kakorna fått en gyllenbrun färg är dom klara. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.
Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa! 

Eftersom min son är allergisk mot mjölkprotein tog jag mjölkfritt smör, det funkar perfekt!


Så de så...

publicerat i Allmänt;

Jag är inte bäst. Jag är inte smartast. Jag är inte snyggast. Jag gör inte alltid rätt...men jag försöker att alltid vara snäll, och det är jag stolt över!

Knäckebröd som gör dig beroende

publicerat i Mat och Bak;

Knäckebröd med en massa frön och flingsalt. Det är så gott att man inte kan sluta äta. Antingen äter man det som det är eller med lite smör och en ost bit. Mmmmm.

2dl majsmjöl
1dl solrosfrön
1dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
1,5 – 2dl kokhett vatten
flingsalt

Blanda samman allt utom flingsalt och tryck ihop till en deg. Bred ut med slickepott/händerna tills det täcker en hel plåt (jag hade bakplåtspapper under). Tycker du det är svårt att trycka ut degen lägger du ett bakplåtspapper över också, då är det jätte lätt att platta ut. Strö över flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i 150 grader c 1 tim